Канон святому преподобному Феодору Острожскому, Печерскому
Припе́в: Преподо́бне о́тче на́ш Фео́доре, моли́ Бо́га о на́с.
Память: 24 августа (11 августа ст. ст.)
Глас 8.
Пе́снь 1.
Ирмо́с: Посе́ченный несеко́маго пресече́, и ви́де со́лнце зе́млю, ю́же не ви́де; лю́таго врага́ вода́ потопи́, и непроходи́мое про́йде Изра́иль. Пе́снь же воспева́шеся: Го́сподеви пои́м, сла́вно бо просла́вися.
Фео́дора блаже́ннаго просла́вим, бра́тие, кня́зя же и во́ина, не своея́ сла́вы иска́вшаго, но с еретики́ за ру́сскую зе́млю пра́вшагося, последи́ же во а́нгельстем о́бразе земна́я вся́ оста́вившаго и де́моны попра́вшаго кре́пко.
Еди́н от чудотво́рец Пече́рских яви́лся еси́, Фео́доре блаже́нне, но и Волы́нская земля́ о па́мяти твое́й весели́тся, от все́х же конце́в земли́ ве́рнии ко предста́тельству твоему́ притека́ют, все́м у́бо бу́ди слы́шатель благи́й и покая́нию учи́тель.
О́наго блаже́ннаго живота́, его́же сподо́бился еси́, Фео́доре преподо́бне, и на́с насле́дники сотвори́ твои́ми моли́твами, а́ще и погреша́ющих мно́го, но многостра́стное житие́ свое́ осужда́ющих и твои́м моще́м ве́рою покланя́ющихся.
Богоро́дичен: На Тя́, Де́во, наде́жду положи́х спасе́ния моего́, грехо́вныя скве́рны всего́ мя́ омы́й и чи́ста соде́лай Сы́ну Твоему́, изря́дно благоугожда́юща и творя́ща Сего́ всесвяту́ю во́лю.
Пе́снь 3.
Ирмо́с: Утверди́ся се́рдце мое́ во Го́споде, вознесе́ся ро́г мо́й в Бо́зе мое́м, разшири́шася на враги́ моя́ уста́ моя́, возвесели́хся о спасе́нии Твое́м.
Да́ждь ми́, преподо́бне о́тче, от даро́в Боже́ственныя благода́ти, и́хже оби́льно причасти́лся еси́, неуста́нную о спасе́нии ре́вность, от Го́спода мне́ сию́ испроси́в и твои́м благослове́нием запечатле́в неви́димо.
О, ка́ко восхоте́л бы́х а́з не то́чию усты́ твое́ житие́ прославля́ти, блаже́нне, но и подража́тель того́ яви́тися, о се́м у́бо сотвори́ моли́тву Христу́ Бо́гу, презира́я моя́ лю́тая прегреше́ния и покая́нию моему́ внима́я.
Ра́зум всесоверше́н показа́л еси́, о́тче преподо́бне, егда́ за зло́ добро́м супоста́ту твоему́ возда́л еси́ и я́ко дру́г благи́й врагу́ твоему́ яви́лся еси́. А́з же бесо́м дру́г страстьми́ свои́ми бы́х, увы́ мне́; но твои́ми моли́твами па́ки победи́теля те́х яви́ мене́, блаже́нне Фео́доре.
Богоро́дичен: Ра́дуйся, Я́же еди́на ра́дость несказа́нно ро́ждши; ра́дуйся, колесни́це и о́блаче Сло́ва; ра́дуйся, Ма́ти Бо́жия, Де́во Неискусобра́чная; ра́дуйся, преподо́бных сла́во; ра́дуйся, му́чеников венча́ние.
Седа́лен, гла́с 4.
Непристу́пную сла́ву Пресвяты́я Тро́ицы созерца́ет дне́сь преподо́бный Фео́дор, мы́ же земны́х помышле́ний не оставля́ем, увы́ на́м, но, того́ исправле́ния воспомина́юще, па́ки к Небе́сным душе́ю восхища́еми, глаго́лем: о́тче преподо́бне, моли́тву сотвори́ Христу́ Бо́гу, е́же спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.
Пе́снь 4.
Ирмо́с: Проро́к Авваку́м у́мныма очи́ма прови́де, Го́споди, прише́ствие Твое́, те́м и вопия́ше: от ю́га прии́дет Бо́г. Сла́ва си́ле Твое́й, сла́ва снизхожде́нию Твоему́.
Укра́сися княже́ние твое́, о́тче преподо́бне, не то́чию свои́х ти́ по ве́ре от враго́в защище́нием, но и че́шскаго наро́да проти́ву лати́н заступле́нием, вся́ бо в любо́вь Христо́ву, я́ко Па́вел о́ный, призва́ти вожделе́л еси́.
Остро́г гра́д, ма́лую ча́сть твои́х нетле́нных моще́й прия́ти сподо́бивыйся, а́ки насле́дие княже́ния твоего́, о се́м све́тло возра́довася и твои́ми доброде́тельми хва́лится, та́кожде свята́я Ла́вра Ки́евская, твое́ нетле́нное те́ло показу́ющи ве́рным, засту́пника тя́ своего́ имену́ет и на моли́твы твоя́ упова́ет те́пле.
Святы́й Фео́дор ны́не от Небе́с на зе́млю Росси́йскую призира́ет и на бра́нь духо́вную на́с, бра́тие, воздвиза́ет: потщи́мся у́бо грехо́вную оттрясти́ ле́ность, и сердца́ на́ша горе́ воздви́гнути, и жела́нием ве́чныя жи́зни испо́лнити.
Богоро́дичен: В жена́х еди́на Де́ва пребыла́ еси́ и пре́жде рождества́, и по рождестве́: Бо́г бо бе́, обновля́я естества́ па́че сло́ва, из Тебе́ неизрече́нно воплоща́емь, И́же горе́ пре́жде ве́к и на земли́ в после́дняя ле́та ро́ждься, Пренепоро́чная.
Пе́снь 5.
Ирмо́с: Мра́к души́ моея́ разжени́, Светода́вче Христе́ Бо́же, началоро́дную тьму́ изгна́в бе́здны, и да́руй ми́ све́т повеле́ний Твои́х, Сло́ве, да у́тренюя, сла́влю Тя́.
Тре́бующим твоего́ на враги́ заступле́ния, царе́м же и лю́дем, бы́л еси́, Фео́доре, неуста́нный помо́щник, зане́ по глаго́лу Госпо́дню за дру́ги ду́шу свою́ положи́ти гото́в бы́л еси́, те́мже и на́с не отри́ни, блаже́нне, твоего́ заступле́ния на де́моны прося́щих.
Ра́дуйся, Влади́мире равноапо́стольне, твоего́ пра́внука зря́, ра́йскою сла́вою украше́на на Небеси́, и на земли́ от христиа́н ублажа́ема, и на враги́ си́м моли́твою свое́ю спобо́рствующа.
О́блак искуше́ний, на росси́йския лю́ди от безбо́жник наше́дший, твои́ми моли́твами разжени́, Фео́доре прему́дре, зане́, умно́жившимся собла́зном, кре́пость на́ша оскуде́. Не оста́ви у́бо зе́млю твою́ от враго́в Христо́вых противорастле́тися, но ве́ру несомне́нную и упова́ние от Бо́га низпосли́ душа́м на́шим.
Богоро́дичен: Де́во Ма́ти Отрокови́це, Непостижи́маго пло́тию ро́ждши, А́нгелов сла́во и де́монов я́зво, Богоневе́сто, мое́ се́рдце, уя́звенное грехми́, исцеле́ния Боже́ственнаго сподо́би.
Пе́снь 6.
Ирмо́с: Ри́зу мне́ пода́ждь све́тлу, одея́йся све́том, я́ко ри́зою, Многоми́лостиве Христе́ Бо́же на́ш.
Житие́ мое́ страстьми́ умертви́ся, моли́тва ле́ностию мно́гою оскуде́, братолю́бием украси́тися не попеко́хся; и́же ми́ру умертви́выйся и в моли́тве до сме́рти пребы́вый, братолю́бия рачи́телю, о́тче преподо́бне, помози́ ми́ во гресе́х погиба́ющему.
Сама́го себе́ пла́чу, окая́нный, и земли́ на́шея растле́ния, но, твое́ предста́тельство призыва́я, о́тче преподо́бне, па́ки к духо́вному де́ланию воздвиза́юся и глаго́лю: заступи́ твою́ зе́млю, уго́дниче Бо́жий, и о спасе́нии мое́м сотвори́ моли́тву.
Кто́ от ве́рных не удиви́тся преподо́бнаго Фео́дора ре́вности духо́вней: то́й бо на княже́нии ве́ры бы́сть подви́жник и в по́двизе пеще́рнем кня́зь над страстьми́ вско́ре показа́ся, по преставле́нии же свое́м А́нгелов купножи́тель.
Богоро́дичен: Ума́ моего́ извраще́ния и души́ двиза́ния страстна́я и лю́тая, Де́во, испра́ви и це́ла мя́ соблюди́ от всегда́ неми́лостивно находя́щих ми́.
Конда́к, гла́с 4:
Красоты́ ри́зныя возгнуша́вшагося и бога́тства тле́ннаго со благодаре́нием отве́ргшагося, в ри́зу же безстра́стия обле́кшагося и бога́тому в щедро́тах Христу́ возсле́довавшаго, прииди́те, ве́рнии, восхва́лим Фео́дора достосла́вна, я́ко моля́щася непреста́нно о душа́х на́ших.
И́кос:
Восхва́лим, бра́тие, Фео́дора блаже́ннаго, то́й бо от ю́ности себе́ не пощади́, в похо́дех проти́ву враго́в ве́ры на́шея пло́ть изнуря́я и живо́т сво́й за дру́ги полага́яй, и, я́ко Дави́д Соломо́ну, своему́ сы́нови о построе́нии хра́мов Бо́жиих заве́т преда́в, мона́шеское житие́ изво́лил е́сть, а́ки ра́б бра́тии угожда́яй и себе́ сама́го смиря́яй, того́ у́бо воспои́м, бра́тие, я́ко Бо́гу и бли́жним порабо́тившагося, враги́ же ви́димыя и неви́димыя смири́вшаго и моля́щагося непреста́нно о душа́х на́ших.
Пе́снь 7.
Ирмо́с: На по́ле Деи́ре иногда́ мучи́тель пе́щь поста́ви на муче́ние Богоно́сных, в не́йже три́ о́троки песносло́вяху Еди́наго Бо́га, тро́ично воспева́ху, глаго́люще: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.
Остро́г гра́д твоя́ по́двиги, о́тче преподо́бне, пропове́дует, храни́т же оби́тель Де́рманская те́х па́мять, воспева́ет и Пече́рская Ла́вра терпе́ние твое́ и ве́ру, лю́дие же росси́йстии и наро́д че́шский в твое́м заступле́нии обще́ние любве́ своея́ утвержда́ют.
Мо́лимся тебе́, Фео́доре блаже́нне, да, я́коже кре́пость стоя́ния твоего́ ча́дом твои́м по пло́ти да́л еси́ и си́х до четве́ртаго ро́да адама́нты Правосла́вныя ве́ры яви́л еси́ и проти́ву враго́в тоя́ борцы́ неодоли́мы, та́кожде и на́с, твоя́ же по ду́ху ча́да, подража́тели му́жества твоего́ предста́тельством твои́м соде́лай.
У́м мо́й изнемога́ет, от страсте́й противобо́рствуемь, и де́рзость враго́в Христо́вых стра́хом коле́блет мою́ ду́шу, сию́ у́бо укрепи́, о́тче преподо́бне, и Боже́ственною просвети́ ре́вностию и о вре́менных небреже́нием.
Богоро́дичен: Разуме́вше издале́ча честни́и проро́цы та́инства Твоего́ неизрече́нную глубину́, многообра́зно все́м уясни́ша Твое́ рождество́, Де́во, взыва́юще: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.
Пе́снь 8.
Ирмо́с: Покрыва́яй вода́ми превы́спренняя Своя́, полага́яй мо́рю преде́л песо́к и содержа́й вся́, Тя́ пое́т со́лнце, Тя́ сла́вит луна́, Тебе́ прино́сит пе́снь вся́ тва́рь, я́ко Соде́телю все́х во ве́ки.
Мое́ неразу́мие твое́ю моли́твою исцели́, о́тче преподо́бне, по́мыслы покая́ния просвеща́я мою́ ду́шу и враги́ проща́ти о́бразом жития́ твоего́ науча́я, и к по́двигу возведи́ воздержа́ния.
О́гнь любве́ Бо́жия, преди́вный Фео́доре, в свое́м се́рдце возже́г, единоплеме́нныя че́шския лю́ди проти́ву лати́нян защити́л еси́: те́м и ны́не бу́ди проти́ву е́реси защити́тель, о́тче преподо́бне, и́же Правосла́вную ве́ру от язы́ка и́х любо́вию восприя́ша.
Лю́дем безчи́сленным от мно́гих язы́к, во святу́ю Ла́вру приходя́щим, и на вся́ком ме́сте по́мощь твою́ призыва́ющим ско́рый слы́шатель и до́брый спасе́ния наста́вник, преблаже́нне Фео́доре, яви́лся еси́, все́х ко Христу́ неви́димым посеще́нием твои́м призыва́я.
Богоро́дичен: Умерщвле́нную угрызе́нием змии́ным ду́шу мою́, еди́на Исто́чник жи́зни ро́ждшая, Всенепоро́чная, оживи́ и твори́ти сподо́би на́с ра́ди из Тебе́, Де́во, Ро́ждшагося хоте́ние, вопию́щу: свяще́нницы, благослови́те, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.
Пе́снь 9.
Ирмо́с: Благослове́н Госпо́дь Бо́г Изра́илев, воздви́гнувый ро́г спасе́ния на́м в дому́ Дави́дове, о́трока Своего́, в ни́хже посети́ на́с Восто́к с высоты́ и напра́вил ны́ е́сть на пу́ть ми́ра.
Ю́жский преде́л земли́ Росси́йския твои́х по́двиг прославле́нию навы́че, Фео́доре блаже́нне, се́й у́бо в Правосла́вии утверди́, проти́ву нечести́выя е́реси укрепи́, но и о все́м ми́ре моли́твенник неуста́нный пребу́ди.
Се́ вре́мя твоего́ заступле́ния прии́де, о́тче преподо́бне: ви́диши бо зе́млю на́шу от нечести́вых уче́ний обурева́ему, зри́ши бо оскуде́ние любве́ на́шея, от Христа́ предрече́нное, и ду́ш челове́ческих разслабле́ние, и о пра́вде Бо́жией нераде́ние. Поми́луй у́бо, поми́луй на́с твои́м заступле́нием.
Я́звы ду́ш на́ших, от вра́г неви́димых наложе́нныя, исцели́, Фео́доре блаже́нне, и от бе́д и обстоя́ний моли́твами твои́ми огради́ на́с, и ра́дости ве́чныя на́с сподо́би, а́ще и недосто́йных, но твоему́ предста́тельству ве́рующих те́пле.
Богоро́дичен: Гла́с Ти́ провозглаша́ем Гаврии́лов: ра́дуйся, земле́ избра́нная; ра́дуйся, трапе́зо златови́дная; ра́дуйся, челове́ков прибе́жище; ра́дуйся, му́чеников похвало́; ра́дуйся, А́нгелов ра́дование, Свята́я Богоро́дице, держа́во ве́рою чи́стою блажа́щих Тя́.
Свети́лен:
Да восхва́лится преподо́бный Фео́дор от все́х ве́рных язы́ков, я́ко ве́ры святы́я бы́в ратобо́рник, напа́ствуемых защити́тель, враго́м за зло́ до́брым воздая́тель, кня́жий вене́ц на и́ноческую власяни́цу премени́тель, поста́ и моли́твы благи́й о́браз яви́вый и о душа́х на́ших моли́твенник тепле́йший.
Краткое житие преподобного Феодора, князя Острожского, Печерского
Происходил из рода св. равноапостольного князя Владимира и стяжал себе славу устроением храмов и защитой православия на Волыни от насилия папизма. Первый раз имя св. князя упоминается под 1386 г., когда за ним было утверждено наследственное владение – Острожский округ. В 1410 г. св. Феодор участвовал в разгроме католического ордена под Грюнвальдом. В 1422 г. св. князь из-за сочувствия православным в Чехии поддержал гуситов в борьбе с германским императором Сигизмундом. В 1432 г. рядом побед над поляками св. Феодор вынудил князя Ягелло оградить законом свободу православия на Волыни. В 1438 г. святой участвовал в битве с татарами.
После 1441 г., оставив обширные имения в лучших областях Подолии и Волыни, воинскую славу и княжество, преподобный принял монашество с именем Феодосия в Киево-Печерской Лавре и подвизался здесь для спасения своей души до самой кончины, последовавшей во второй половине XV в. (год точно неизвестен). Погребен он в Дальних (Феодосиевых) пещерах. В 1638 г. иеромонах Афанасий Кальнофийский свидетельствовал, что преподобный Феодор «открыто почивает в Феодосиевой пещере в целом теле».
Полное житие преподобного Феодора, князя Острожского, Печерского
Преподобный Феодор, князь Острожский, стяжал славу устроением храмов и защитой православия на Волыни от насилий папизма. Он происходил от рода святого равноапостольного князя Владимира (память 15 июля) через его правнука Святополка-Михаила, князя Туровского (1080–1093), великого князя Киевского († 1113). Первый раз имя преподобного князя Феодора упоминается под 1386 годом, когда польский король Ягелло и Литовский князь Витовт утвердили за ним наследственное владение – Острожский округ и увеличили Заславским и Корецким округами. В 1410 году преподобный князь Феодор участвовал в разгроме рыцарей католического ордена под Грюнвальдом. В 1422 году святой князь из-за сочувствия православным в Чехии поддержал гуситов в борьбе с германским императором Сигизмундом. (В русское военное искусство введен был святым князем особый прием – гуситский строй, т. н. таборы, усвоенный украинским казачеством.) В 1432 году, одержав ряд побед над польскими войсками, святой Феодор вынудил князя Ягелло оградить законом свободу православия на Волыни. Князь Свидригайло, опасавшийся усиления своего союзника, в 1435 году заключил преподобного Феодора в темницу, но народ, любивший святого, поднял мятеж, и он был освобожден. Преподобный Феодор примирился с обидчиком и явился ему на помощь в борьбе с литовско-польской партией. В 1438 году святой князь участвовал в битве с татарами; в 1440 году по вступлении на польский престол Казимира, младшего сына князя Ягелло, святой Феодор получил на правах наместничества города Владимир, Дубно, Острог и стал обладателем обширнейших имений в лучших областях Подолии и Волыни. Все это вместе с княжеской силой и славой преподобный Феодор оставил, поступив после 1441 года в Киево-Печерскую обитель, где, приняв монашество с именем Феодосий, подвизался для спасения своей души до самого преставления к Богу. Год преставления преподобного Феодора неизвестен, но не подлежит сомнению, что он скончался во второй половине ХV века в глубокой старости (С.М. Соловьев в "Истории России" считал годом его кончины 1483). Погребен преподобный в Дальних пещерах преподобного Феодосия (память Собора преподобных отцов Дальних пещер 28 августа). Прославление, очевидно, было в конце ХVI века, так как в 1638 году иеромонах Афанасий Кальнофийский свидетельствовал, что "преподобный Феодор открыто почивает в Феодосиевой пещере в целом теле".