Канон святителю Кириллу, епископу Туровскому (второй)

Припев: Святи́телю, о́тче на́ш, Кири́лле, моли́ Бо́га о на́с.

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Память: 11 мая (28 апреля ст. ст.)

Глас 8.

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Пои́м Го́сподеви, прове́дшему лю́ди Своя́ сквозе́ Чермно́е мо́ре, я́ко Еди́н сла́вно просла́вися.

Ту́ровскаго святи́теля Кири́лла, земли́ на́шея вели́каго свети́льника, сподо́би, Го́споди, воспе́ти ми́ недосто́йному.

Устне́ имы́й нечи́стая, дерза́ю восхвали́ти архипа́стыря, яви́вшаго ча́дом церко́вным пра́вило ве́ры и о́браз смире́ния.

Река́ уче́ний боже́ственных яви́лся еси́, святи́телю Кири́лле, и напая́еши при́сно мое́ изсо́хшее се́рдце.

Богоро́дичен: Голуби́це Пренепоро́чная, Ма́ти Христа́ Бо́га, приведи́ мя́ жа́ждущаго ко исто́чнику жи́зни ве́чныя.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Утвержде́й в нача́ле небеса́ ра́зумом и зе́млю на вода́х основа́вый, на ка́мени мя́, Христе́, за́поведей Твои́х утверди́, я́ко не́сть свя́т па́че Тебе́, Еди́не Человеколю́бче.

Оста́вив ми́ра сего́ тле́нная, и́го Христо́во на ра́мо возложи́в, поне́сл еси́ труды́ сугу́быя, на столпе́ в затво́ре те́снем.

Воздержа́нием и́стинным и моли́твою непреста́нною возше́л еси́ на ве́рх доброде́телей, подо́бно дре́вним вели́ким подви́жником.

Сто́лпника но́ваго тя́ ве́мы, о́тче на́ш Кири́лле, и ле́ствичника преди́внаго, наста́вника благоче́стия.

Богоро́дичен: Еди́ну Благослове́нную, Пречи́стую Влады́чицу, воспева́ем вси́ ве́рнии, я́ко одушевле́нное не́бо и престо́л херуви́мский.

Седа́лен:

Ю́же с высоты́ му́дрость уве́дев и благода́ть слове́с от Бо́га, просия́л еси́ на Руси́ я́ко вторы́й Златоу́ст, сло́во Бо́жие неле́ностно пропове́дал еси́, вся́кое беззако́ние и ле́сть попра́в словесы́ твои́ми. Те́мже по Бо́зе ре́вностию кня́зя обличи́в, и Федо́рца посрами́л еси́ ерети́ческое мудрова́ние. Святи́телю Кири́лле, моли́ Христа́ Бо́га прегреше́ний оставле́ние дарова́ти пра́зднующим любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Богоро́дичен: От Тро́ицы Еди́наго неизрече́нно заче́нши, Де́во, и чу́дно Сего́ родила́ еси́ па́че сло́ва и мы́сли, и о́бщно Боже́ственнаго естества́ устро́ила еси́ челове́ческое естество́, дре́вле изгна́нное. Те́мже, соше́дшеся, Рождество́м Твои́м вси́ спа́сшиися, Всенепоро́чная, Твои́м словесе́м после́дующе, достодо́лжно Тя́ ублажа́ем, моля́ще Христа́ Бо́га прегреше́ний оставле́ние дарова́ти ве́рою Тя́ сла́вящим, Ма́терь Его́.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Кири́лла богому́драго, Боже́ственных Писа́ний рачи́теля, ко святи́тельскому служе́нию Вели́кий Архиере́й Христо́с призва́л е́сть.

А́ще и жела́л еси́ уклони́тися от сла́вы земны́я, но оба́че не возмо́гл еси́ презре́ти избра́ния Бо́жия.

Гла́с тво́й, о́тче Кири́лле, и до ны́не слы́шен е́сть: не пренебрега́йте, христиа́не, соверше́нием Боже́ственныя Евхари́стии.

Богоро́дичен: Освяще́нная Трапе́зо, на Не́йже Хле́б сла́дкий испече́ся, Богоро́дице Мари́е, помога́й пою́щим Тя́.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: У́тренююще, вопие́м Ти́: Го́споди, спаси́ ны, Ты́ бо еси́ Бо́г на́ш, ра́зве Тебе́, ино́го не ве́мы.

Оглаша́юся твои́ми словесы́ благода́тными, Ту́ровский святи́телю, я́же Це́рковь Ру́сская, а́ки би́сер многоце́нный сохраня́ет.

Златослове́сный учи́телю, па́че все́х возсия́вый на Руси́, о́тче на́ш Кири́лле, предста́тельствуй за па́ству твою́ пред Го́сподем.

Люде́й правосла́вных хода́тай, апо́столом подо́бник во благове́стиих и бде́ниих, вои́стинну, о́тче, яви́лся еси́.

Богоро́дичен: Роди́вся от Де́вы, ми́р просвети́л еси́, Христе́ Бо́же, и мене́ от прегреше́ний мои́х изба́ви, я́ко Человеколю́бец, и упра́ви живо́т мо́й, молю́ Тя.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Ри́зу мне́ пода́ждь све́тлу, одея́йся све́том, я́ко ри́зою, многоми́лостиве Христе́ Бо́же на́ш.

А́ще и не и́мамы, гре́шнии, еле́я до́брых де́л, но моли́твами святи́теля Кири́лла, Светода́вче, на́с просвети́.

Тме суеве́рия, отше́дшей иногда́ от па́ствы твоея́, не да́ждь ны́не поглоти́ти на́с, о́тче Кири́лле.

Ору́жием вооружи́вся сло́ва Бо́жия, отгна́л еси́ мглу́ бесо́вскую и посе́кл еси́ нечести́вое ерети́ческое те́рние.

Богоро́дичен: Госпоже́ Пречи́стая, не оста́ви мя́ во мра́це ги́блема, но умоли́ Сы́на Своего́ поми́ловати мя́ окая́ннаго.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: В нача́ле зе́млю основа́вый, и небеса́ сло́вом утверди́вый, благослове́н еси́ во ве́ки, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Уве́дев непотре́бное умышле́ние раздели́ти Це́рковь Ру́сскую, со дерзнове́нием, о́тче, обличи́л еси́ слепца́ и хромца́.

Сла́вным и кра́сным ми́ра сего́ не угожда́л еси́, святи́телю Кири́лле, но Еди́ному Го́споду со благогове́нием порабо́тал еси́.

Тро́ицы Пресвяты́я служи́телие, Единосу́щныя и Неразде́льныя, николи́же посра́мятся, ни в се́м ве́це, ни в бу́дущем.

Богоро́дичен: Иера́рхов похвало́, иере́ев украше́ние, люде́й Бо́жиих покро́ве ши́рший о́блака — Ты́ еси́, Ма́ти Де́во.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: На горе́ святе́й просла́вльшася, и в купине́ огне́м Присноде́вы, Моисе́ови та́йну я́вльшаго, Го́спода по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Апо́столом подо́бяся, благове́стниче преди́вный, изъясни́л еси́ ве́рным во вся́ком де́ле и сло́ве Боже́ственная Писа́ния.

Глаго́лы богодухнове́нныя, путеводя́щия в небе́сное Ца́рствие, пропове́дал еси́ пра́отцем на́шим, первоучи́телю Кири́ллу подража́я.

Освяще́нный богоно́сче, ми́ром пома́занный святи́телю Бо́жий, Тро́ицу во Еди́ном Существе́ пое́ши и превозно́сиши во вся́ ве́ки.

Богоро́дичен: Обра́дованная, ра́дуйся, с Тобо́ю Госпо́дь, со арха́нгелом Гаврии́лом и мы́ воспева́ем дерзнове́нно.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Проявле́нное на горе́ законополо́жнику во огни́ и купине́, Рождество́ Присноде́вы, в на́ше ве́рных спасе́ние, пе́сньми немо́лчными велича́ем.

Покая́ния наста́вниче, моли́твенниче преизя́щный, помоли́ся Христу́ Бо́гу о почита́ющих па́мять твою́.

О́тче Кири́лле, Ту́ровский Златоу́сте, восхваля́ем тя́ немо́лчно, пе́сньми свяще́нными велича́юще.

Ю́ноши и ста́рцы, вся́к во́зраст и сосло́вие, поуча́ются твои́ми, святи́телю, наказа́ньми и исправле́ньми.

Богоро́дичен: Сло́ва па́че сло́ва ро́ждшая, Пречи́стая, моли́ся приле́жно ко Влады́це, в небе́снем Оте́честве со святи́телем Кири́ллом и на́м водвори́тися.

Свя­ти­тель Ки­рилл, епи­скоп Ту­ров­ский, ро­дил­ся в 30-х го­дах XII ве­ка в го­ро­де Ту­ро­ве на ре­ке При­пя­ти у бо­га­тых ро­ди­те­лей.

С ма­лых лет свя­той Ки­рилл с усер­ди­ем чи­тал свя­щен­ные кни­ги и до­стиг глу­бо­ко­го по­ни­ма­ния их. Он учил­ся не толь­ко у рус­ских, но и у гре­ков. В зре­лом воз­расте свя­той Ки­рилл от­ка­зал­ся от на­след­ства и при­нял по­стриг в Ту­ров­ском Бо­ри­со­глеб­ском мо­на­сты­ре. Он мно­го под­ви­зал­ся в по­сте и мо­лит­ве и учил ино­ков пол­но­му по­слу­ша­нию игу­ме­ну: инок, ко­то­рый не на­хо­дит­ся в по­слу­ша­нии у игу­ме­на, не ис­пол­ня­ет сво­е­го обе­та и по­то­му не мо­жет спа­стись.

Со­хра­ни­лось три со­чи­не­ния свя­то­го Ки­рил­ла об ино­че­ской жиз­ни, од­но из ко­то­рых – "Ска­за­ние о чер­но­риз­ском чине от Вет­хо­го За­ко­на и от Но­во­го" – мо­жет быть от­не­се­но ко вре­ме­ни пре­бы­ва­ния его в мо­на­сты­ре.

Через неко­то­рое вре­мя свя­той Ки­рилл уда­лил­ся в за­твор на столп, где еще бо­лее уси­лил по­дви­ги и "мно­га Бо­же­ствен­на Пи­са­ния из­ло­жи". Мно­гие об­ра­ща­лись к нему за со­ве­том в ду­хов­ной жиз­ни.

Свя­тость жиз­ни и вы­со­кая про­све­щен­ность свя­то­го Ки­рил­ла об­ра­ти­ли на него все­об­щее вни­ма­ние, и его из­бра­ли на Ту­ров­скую ка­фед­ру. В 1169 го­ду свя­ти­тель Ки­рилл при­ни­мал уча­стие в со­бо­ре, осу­див­шем епи­ско­па Фе­о­до­ра, ко­то­рый за­нял Вла­ди­ми­ро-Суз­даль­скую ка­фед­ру и пы­тал­ся от­де­лить­ся от Ки­ев­ской мит­ро­по­лии. Свя­ти­тель Ки­рилл об­ли­чил ересь Фе­о­до­ра и со­ста­вил мно­го по­сла­ний к свя­то­му кня­зю Ан­дрею Бо­го­люб­ско­му (па­мять 4 июля), в ко­то­рых по­учал его и на­став­лял по по­во­ду цер­ков­ных нестро­е­ний в Ро­стов­ской зем­ле.

По люб­ви к уеди­не­нию свя­ти­тель Ки­рилл оста­вил ка­фед­ру (до 1182 го­да, под ко­то­рым упо­ми­на­ет­ся уже епи­скоп Ту­ров­ский Лав­рен­тий) и пол­но­стью по­свя­тил се­бя пи­са­нию ду­хов­ных со­чи­не­ний. Он со­ста­вил, ве­ро­ят­но, сло­ва на весь го­дич­ный круг Гос­под­ских празд­ни­ков, но не все они со­хра­ни­лись. По­уче­ния свя­ти­те­ля Ки­рил­ла по­ме­ща­лись в сбор­ни­ках на­ря­ду с древни­ми свя­то­оте­че­ски­ми тво­ре­ни­я­ми.

Скон­чал­ся свя­ти­тель Ки­рилл 28 ап­ре­ля око­ло 1183 го­да. От совре­мен­ни­ков он по­лу­чил име­но­ва­ние рус­ско­го Зла­то­уста. Сам свя­ти­тель о се­бе сми­рен­но го­во­рил: "Я не жнец, а со­би­раю ко­ло­сья; я не ху­дож­ник в книж­ных де­лах", – все­гда, од­на­ко, со­зна­вая вы­со­ту свя­ти­тель­ско­го слу­же­ния, на ко­то­рое по­ста­вил его Гос­подь: "Ес­ли бы го­во­рил я от се­бя, вы де­ла­ли бы хо­ро­шо, не при­хо­дя в храм. Но я воз­ве­щаю вам Сло­во Гос­по­да, чи­таю вам гра­мо­ту Хри­сто­ву... Я раз­даю сло­ва Бо­жии, луч­шие зо­ло­та и до­ро­гих ка­ме­ньев, бо­лее слад­кие, чем мед и сот, и вы ли­ша­е­тесь их, не при­хо­дя в цер­ковь,.. но вас, при­хо­дя­щих, хва­лю и бла­го­слов­ляю".

См. так­же: "Па­мять во свя­тых от­ца на­ше­го Ки­рил­ла, епи­ско­па Ту­ров­ско­го" в из­ло­же­нии свт. Ди­мит­рия Ро­стов­ско­го.