Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Ахтырская»
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.
Память: 15 июля (02 июля ст. ст.)
Глас 4.
Пе́снь 1
Ирмо́с: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.
Да́ждь на́м сло́во, Сло́ве Бо́жий, Иису́се Всеблаги́й, воспе́ти ра́достное явле́ние ико́ны ро́ждшия Тя́ Богоневе́сты и пресла́вная Тоя́ чудеса́, в ни́хже си́ла Твоя́ Боже́ственная сла́вно просла́вися.
О, преди́внаго Твоего́ чудесе́, Влады́чице, и мно́гаго милосе́рдия к лю́дем: се́ бо ико́ну Твою́ честну́ю в бы́лии тра́вном солнцеподо́бным сия́нием иере́ю благогове́йну явля́еши дне́сь и исцеле́ний мно́жество от Нея́ источа́еши неду́жным, я́ко Всеми́лостивая.
Ты́, о Богома́ти, ро́ждшая Претерпе́вшаго на́с ра́ди на дре́ве Кре́стнем распя́тие, умоли́ Его́ бла́гость, е́же страда́ние Его́ всегда́ па́мятовати, во́лю же Его́ Боже́ственную твори́ти и бла́г Небе́сных насле́дники бы́ти.
Влады́чице Всеблага́я, умоли́ Сладча́йшаго Сы́на Твоего́ и Го́спода, рукописа́ние гре́х на́ших на Кресте́ пригвозди́вшаго, да сподо́бит на́с досто́йно одесну́ю Его́ ста́ти и гла́с благи́й Его́ слы́шати, егда́ прии́дет во сла́ве Свое́й.
Пе́снь 3
Ирмо́с: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, Живы́й и Незави́стный Исто́чниче, ли́к себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́, в Боже́ственней Твое́й сла́ве венце́в сла́вы сподо́би.
Во о́бразе неве́сты яви́лася еси́ во сне́, Богоро́дице, обре́тшему ико́ну Твою́ иере́ю Дании́лу, лице́ Твое́ на ико́не омы́ти водо́ю повелева́ющи, и сия́, я́ко врачевство́ богода́нное, во исцеле́ние неду́жным яви́ся.
В ско́рбех мно́гих и гоне́ниих сконча́ти жи́знь вре́менную обре́тшему ико́ну Твою́ иере́ю суди́ла еси́: да, я́ко зла́то, в горни́ле скорбе́й очи́стився, досто́ин яви́тся блаже́ннаго в ве́чности упокое́ния.
Омраче́нных на́с грехи́ мно́гими, о Ма́ти Бо́жия, просвети́ и на стезю́ спаси́тельную покая́ния напра́ви, отве́рзи о́чи на́ша душе́вная, я́коже о́чи теле́сная слепо́й жене́ и слепо́му о́троку пред ико́ною Твое́ю отве́рзла еси́, да у́зрим све́т спасе́ния и и́мя Твое́ просла́вим свято́е во ве́ки.
Страсте́й нечи́стых беснова́ние обурева́ет на́с, Госпоже́ Всеми́лостивая, и ины́я Помо́щницы, ра́зве Тебе́, Всеблага́я, не и́мамы, от сего́ душегуби́тельнаго беснова́ния изба́ви на́с, я́коже мно́гая бесну́емыя от наси́лия вра́жия пред ико́ною Твое́ю свободи́ла еси́, я́ко Всеси́льная.
Седа́лен, гла́с 4
Я́ко вои́стину Боже́ственное украше́ние Це́ркви и зало́г ми́лости Твое́й к христоимени́тым лю́дем ико́на Твоя́, Богоро́дице Де́во, показа́ся: вся́к бо, с ве́рою к не́й приходя́й, в неду́зех исцеле́ние, в ско́рбех утеше́ние, в беда́х вспоможе́ние от Тебе́ ско́ро прие́млет, всеми́лостива бо су́щи, ми́лости Твоея́ исто́чник в чудотво́рнем о́бразе Твое́м на́м зде́ явля́еши, да сла́вим и́мя Твое́ преблагослове́нное во ве́ки.
Пе́снь 4
Ирмо́с: Седя́й в Сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, прии́де Иису́с Пребоже́ственный Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.
Еди́наго возлюби́ти Христа́ сподо́би на́с, Влады́чице, и Ему́ при́сно угожда́ти Сама́ научи́ на́с, Всеблага́я, я́коже боля́щую Евфи́мию, во сне́ то́й я́вльшися, ко хра́му Твоему́ приити́ наста́вила еси́ и в не́м исцеле́ние неду́гом проси́ти.
Житие́ непоро́чное на земли́ соверши́ти помози́ на́м, Преблагослове́нная Де́во, и от разслабле́ния грехо́внаго руко́ю Твое́ю держа́вною свободи́ на́с, я́коже зело́ разсла́бленнаго Моисе́я пред ико́ною Твое́ю исцели́ла еси́ пресла́вно.
Ты́, о Благода́тная, в ми́лостивом явле́нии чудотво́рнаго Твоего́ о́браза страну́ на́шу благода́тно посети́ла еси́ и ны́не чудотворе́ньми, от него́ быва́емыми, на́с посеща́еши, и́хже мно́жество исчести́ невозмо́жно, но, ели́ко мо́щно, сия́ благода́рне во сла́ву Твою́ испове́дуем.
Благоче́стно отвсю́ду, о Богома́ти, к чудотво́рней ико́не Твое́й притека́ющия и усе́рдно покланя́ющияся ми́лостей Твои́х и щедро́т не лиша́еши, от бе́д сия́ спаса́ющи, от неду́г избавля́ющи, ду́хи лука́выя от ни́х прогоня́ющи, утеше́ние же и здра́вие все́м подаю́щи, я́ко Всеблага́я.
Пе́снь 5
Ирмо́с: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, Неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на, все́м воспева́ющим Тя́ ми́р подава́ющая.
К Твое́й, Де́во, прибега́ем бла́гости и о́чи серде́ц на́ших к Тебе́, Чи́стая, возводи́м: не пре́зри воздыха́ний на́ших моли́твенных, но бу́ди на́м покро́в и Помо́щница в Де́нь су́дный.
Еди́на все́м еси́ Предста́тельница, Богома́ти Влады́чице: услы́ши у́бо на́ша моле́ния, пред чудотво́рным о́бразом Твои́м дне́сь приноси́мая, и сподо́би на́с в бу́дущем ве́це узре́ти Тя́ ку́пно с Сыно́м Твои́м, на о́блацех во сла́ве гряду́щим, и гла́с Боже́ственный Его́ слы́шати, призыва́ющий в Ца́рство Небе́сное.
Земля́ Росси́йская явле́нием чудотво́рнаго Твоего́ о́браза, Влады́чице, освяти́ся, и гра́д ма́лый вели́к и зна́емь по благода́ти Твое́й во все́х конце́х яви́ся: в не́м бо драгоце́нное сокро́вище блюде́тся Твоя́ целе́бная ико́на, зало́г сы́й Твоего́ к на́м благоволе́ния.
Лю́тыми помышле́нии от лука́вых вра́г стужа́емых на́с не оста́ви поги́бнути до конца́, Богороди́тельнице: трепе́щут бо си́лы Твоея́ ду́си тьмы́ и боя́тся и́мене Твоего́, я́коже мно́гажды у ико́ны Твоея́ чудотво́рныя сия́ изъяви́шася. И́хже злоде́йства и на́с изба́ви, упова́ние на Тя́ возложи́вших.
Пе́снь 6
Ирмо́с: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, Богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щим, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.
Освяще́ние, здра́вие и спасе́ние душа́м и телесе́м на́шим, Ма́ти Бо́жия, от святы́я Твоея́ ико́ны подае́ши, е́йже благоче́стно покланя́емся и усты́ и се́рдцем благогове́йно сию́ целу́ем, Твоя́ чудеса́ и неисче́тную ми́лость к христиа́нскому ро́ду при́сно сла́вяще.
Ко́е благодаре́ние принесе́м Ти́, Богоро́дице, я́ко в после́дняя ле́та такова́го да́ра сподо́била еси́ на́с, дарова́вши на́м многоцеле́бную Твою́ ико́ну? Те́м у́бо, о Всеблага́я, о такове́й неизрече́нней ми́лости досто́йно благодари́ти Тя́ Сама́ на́с научи́.
Боголе́пное явле́ние Пречи́стыя ико́ны Твоея́, Влады́чице, но́вое явле́ние Бо́жия благода́ти, Правосла́вной Це́ркви прису́щей, в посрамле́ние ересе́й и раско́лов показа́ся и я́ко но́вое утеше́ние свы́ше все́м правосла́вным и ве́рным ея́ сыно́м подае́тся.
Ма́ти Бо́жия милосе́рдая, ми́лости Твоея́ две́ри отве́рзи на́м, озари́ на́с све́том Боже́ственныя благода́ти Твоея́ и от мы́сленных волко́в соблюди́ на́с невреди́мых, в Правосла́вии неруши́мом сподо́бивши на́с благоугожда́ти Сы́ну Твоему́ и Бо́гу и приити́ живота́ коне́ц благи́й.
Конда́к, гла́с 8
Притеце́м, ве́рнии, к благода́тному ми́лостей и щедро́т исто́чнику— чудотво́рному Пречи́стыя Де́вы о́бразу: се́й бо на́м свы́ше дарова́ся, душа́м и телесе́м во спасе́ние, ему́же покланя́ющеся с любо́вию, возопие́м к Богоро́дице: о Всепе́тая Ма́ти, о Цари́це Всеми́лостивая, покры́й и соблюди́ на́с от вся́каго зла́ Твои́м к Бо́гу Ма́терним предста́тельством.
И́кос
Пресла́вное явле́ние ико́ны Твоея́, Богоро́дице, ра́дости испо́лни сердца́ ве́рных сыно́в Правосла́вныя Це́ркве: ца́рие бо и святи́тели о се́м возликова́ша и вси́ лю́дие утеше́ния Небе́снаго испо́лнишася, я́ко в после́дняя на́ша времена́ таковы́й да́р Бо́жия благода́ти Росси́и свы́ше дарова́н бы́сть Твои́м благопромышле́нием, Влады́чице. Мо́лим у́бо Твою́ бла́гость, уми́льно к чудотво́рному Твоему́ о́бразу припа́дающе: спаса́й все́х на́с от вся́каго зла́ Твои́м к Бо́гу Ма́терним предста́тельством.
Пе́снь 7
Ирмо́с: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.
Вдови́ц заступле́ние и сиро́т Покрови́тельнице, Влады́чице Пречи́стая, не́кия умира́ющия ма́тере моли́тву о ча́дех ея́ услы́шала еси́ и па́че наде́яния сиро́тствующия дще́ри ея́ благоустро́ила еси́, я́же сла́вити навыко́ша ми́лость Твою́ по вся́ дни́ живота́ своего́.
Извеще́ние от Тебе́, Богоро́дице, благочести́вая императри́ца Елисаве́та прии́мши, сиро́тствующия две́ отрокови́цы под кро́в своего́ попече́ния восприя́т, Твою́ же ико́ну честну́ю зело́ возлюби́ и но́вый хра́м вме́сто ве́тхаго от щедро́т свои́х ца́рских благоле́пно сооруди́.
Изве́стная ве́рных еси́ Помо́щница и вся́ких бла́г Пода́тельница, Пречи́стая Де́во, ико́ною бо Твое́ю чудотво́рною неисче́тныя ми́лости прося́щим подае́ши и вся́ спаса́еши, и́же Тебе́ ве́рно вопию́т от души́: поми́луй и спаси́ на́с, Влады́чице.
Ма́ти Бо́жия Всеблага́я, милосе́рдых щедро́т Твои́х не лиши́ на́с, обнища́вших во гресе́х, и от че́люстей мы́сленнаго во́лка исхити́ ду́ши на́ша, да не поги́бнем до конца́, но прино́сим при́сно плоды́ покая́ния Бо́гу.
Пе́снь 8
Ирмо́с: О́троки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть; тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.
О, пресла́вных чуде́с Твои́х, Влады́чице, и мно́гаго Твоего́ к челове́ком сострада́ния: еди́ным бо прикоснове́нием к ико́не Твое́й немощны́я врачу́еши и издале́че, в со́ниих и виде́ниих, к не́й тре́бующих Твоего́ заступле́ния призыва́еши.
Вода́ освяще́нная и еле́й от лампа́ды ико́ны Твоея́ святы́я неду́ги неисце́льныя, Богоро́дице Де́во, врачу́ют и о́ныя с ве́рою прие́млющым во исцеле́ние и спасе́ние быва́ют; сего́ ра́ди Тя́, Цели́тельницу, ублажа́ем и чудеса́ Твоя́, от ико́ны Твоея́ явле́нная и присноявля́емая, сла́вим.
Воспе́ти пречи́стаго о́браза Твоего́ явле́ние сподо́би на́с, Влады́чице, и пе́ний на́ших хвале́бных, Тебе́ от усе́рдия возноси́мых дне́сь, не пре́зри, но приими́, Всепе́тая, моли́твы ра́б Твои́х и пода́ждь на́м в ну́ждах и беда́х по́мощь Твою́ держа́вную и Твоего́ заступле́ния благода́ть.
Дне́сь ра́дости испо́лнила еси́ на́с, Богоро́дице, яви́вши на́м ико́ну Твою́ святу́ю ди́вно, на ню́же взира́юще и с любо́вию е́й покланя́ющеся, Тебе́ си́це вопие́м: Ма́ти Бо́жия, спаси́ гра́д и страну́ явле́нием ико́ны Твоея́ просла́вленныя и вся́ ны́ поми́луй, я́ко милосе́рдая Предста́тельница.
Пе́снь 9
Ирмо́с: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.
Явле́ние преди́вныя ико́ны Твоея́, Ма́ти Бо́жия, славосло́вим ра́достно: сия́ бо, в бы́лии тра́вном све́том Боже́ственным сия́ющая, яви́ся и чуде́с мно́жество сотвори́, я́ко вои́стину Твоего́ к на́м благоволе́ния зало́г Богодарова́нный.
Я́ко звезда́ светоза́рная, ико́на Твоя́, Пресвята́я Богоро́дице Де́во, явле́нием свои́м Це́рковь Росси́йскую благода́тно озари́: лучи́ бо чуде́с испуща́ет и ве́рныя ду́ши к славосло́вию Бо́га, все́льшагося в Тя́, приво́дит, я́ко Тобо́ю па́дшему челове́честву благоде́ющаго.
Еди́наго от Тро́ицы нетле́нно ро́ждши, Богороди́тельнице, Ма́тернее к Нему́ дерзнове́ние и́маши: слы́шит бо моли́тву Твою́ Сы́н Тво́й и Бо́г и ми́лостивно к проше́нию Твоему́ приклоня́ется, Его́же не преста́й моли́ти за ро́д христиа́нский, при́сно в пе́снех Тя́ сла́вящий.
Приими́ на́ша хвале́бныя гла́сы, Влады́чице, и пе́ние смире́нное не отве́ргни, но, я́ко Сы́н не́когда Тво́й две́ ле́пте вдови́цы прия́т, та́ко и на́ше славосло́вие благоуго́дно да бу́дет пред Тобо́ю. Сла́ва Тебе́, Богоро́дице Де́во, ико́ною Твое́ю честно́ю пресла́вная чудеса́ творя́щей, сла́ва Тебе́.
Свети́лен
Пречи́стаго о́браза Твоего́ явле́ние, Ма́ти Бо́жия, пра́зднуем све́тло, и́бо в не́м Твои́х чудотворе́ний вели́чество познае́м и Твои́х щедро́т мно́жество прие́млем: ми́луеши бо и ще́дриши чту́щия Тя́ и от бе́д спаса́еши упова́ющыя на Тя́, Богоро́дице Всепе́тая и Неискусобра́чная.
Ахтырская икона Божией Матери получила наименование от названия небольшого города Ахтырка в Харьковской губернии. В этом городке был храм в честь Покрова Пресвятой Богородицы, где в первой половине XVIII века жил благочестивый и добродетельный священник Василий Данилов (в службе он называется иереем Даниилом). Летом 1739 года, по Промыслу Божию, отец Василий обрел чудотворную икону Божией Матери, которая впоследствии и стала называться Ахтырской. Однажды он косил траву около своего дома и внезапно в густой высокой траве увидел светящуюся необыкновенным светом икону, на которой была изображена Божия Матерь, молящаяся перед Распятием. В благоговейном страхе отец Василий опустился на колени и стал молиться Божией Матери, а затем отнес икону в свой дом. Через некоторое время стали замечать, что в комнате, где стояла икона, невозможно находиться одному: на человека нападал таинственный страх. Желая обновить живопись иконы, отец Василий отдал ее иконописцу Иоанну, но Иоанн услышал голос, повелевший отнести икону назад и вернуть ее священнику.
Через три года отец Василий вновь увидел от иконы чудесное сияние, которое впоследствии неоднократно повторялось. Вскоре в сонном видении он получил указание обмыть икону и покрыть покрывалом. Пробудившись, он немедленно исполнил повеление. Воду, которой обмывалась икона, отец Василий перелил в сосуд и хотел утром вылить в реку. В ожидании утра он снова уснул, и ему вторично явилась Божия Матерь и повелела не выливать воду, т. к. она исцеляет от лихорадки. После сна отец Василий напоил этой водой свою дочь, болевшую лихорадкой, и она исцелилась. Многие больные, испив воды, также исцелились. Известие о новой чудотворной иконе быстро распространилось. По благословению Молдавского митрополита Антония (Черновского; 1742–1748), в 1743 году было произведено расследование чудесных исцелений. После получения письменных подтверждений очевидцев было составлено донесение в Синод. По повелению императрицы Елизаветы Петровны от 26 ноября 1744 года было произведено новое расследование, а затем, в 1746 году,— еще одно, которое возглавили архиепископ Черниговский Амвросий (Дубневич; 1742–1750) и архимандрит Киево-Печерской Лавры Тимофей (Щербатский; впоследствии митрополит Киевский).
В 1751 году Святейший Синод постановил почитать новоявленную Ахтырскую икону чудотворной. В Ахтырке был заложен святителем Белгородским Иоасафом величественный собор по проекту архитектора Растрелли. Императрица Елизавета Петровна внесла две тысячи рублей на строительство этого собора. В 1766 году, по благословению епископа Белгородского Порфирия (Крайского; 1763–1768), было установлено празднование в честь Ахтырской иконы — 2 июля. В 1768 году собор был освящен в честь Покрова Пресвятой Богородицы. С 1844 года ежегодно, в субботу перед Днем Святой Троицы, чудотворная икона переносилась с торжественным ходом из собора в Ахтырский Троицкий монастырь. В Неделю Всех святых Ахтырская икона возвращалась в Покровский собор.
По одному из преданий, эта икона была с Петром Великим в Полтавском походе в 1709 году, следовательно, еще до своего вторичного чудесного явления. На иконе поясное изображение Богоматери, молитвенно сложившей руки на груди. Справа от Нее крест с распятым Иисусом Христом.
В 1903 году при отправке иконы на реставрацию в Санкт-Петербург она была похищена, после чего оказалась в Китае (г. Харбин) и была приобретена С.А. Степановым. По свидетельству харбинского протоиерея Н. Труфанова, хорошо знавшего Ахтырскую святыню в г. Ахтырке, образ был подлинной чудотворной иконой. В 1950-х годах сын Степанова вывез икону в Бразилию, а затем в Сан-Франциско, где передал ее Комитету Русской Православной молодежи. В июле 2010 года президентом РФ Дмитрием Медведевым чудотворный образ был передан Воскресенскому Новодевичьему монастырю, где ныне и пребывает в Воскресенском соборе.
Пред этой иконой молятся о благополучном замужестве дочерей, она также считается покровительницей детей.