Канон святому преподобному Корнилию Палеостровскому, Олонецкому, игумену

Припев: Преподо́бне о́тче Корни́лие, моли́ Бо́га о на́с.

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Память: 01 июня (19 мая ст. ст.)

Глас 8.

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Во́ду проше́д, я́ко су́шу, и еги́петскаго зла́ избежа́в, изра́ильтянин вопия́ше: Изба́вителю и Бо́гу на́шему пои́м.

Человеколю́бче Христе́, да́ждь ми́ сло́во воспе́ти Твоего́ уго́дника, напосле́док дни́й я́вльшагося и всю́ на́шу страну́ житие́м удиви́вшаго.

Ю́ности моея́ неве́жествие пощади́, и коле́блемыя по́мыслы стра́хом Госпо́дним укрепи́, о́тче, и не возгнуша́йся мене́, пе́ти тя́ начина́ющаго.

Ди́вное твое́ житие́ челове́ки удиви́ло е́сть, и А́нгели, ви́девше, возра́довашася, я́ко, пло́тян сы́й, к Безпло́тным лико́м прише́л еси́.

Богоро́дичен: Небе́сный Ца́рь, ви́дя челове́ка, преступле́нием ги́бнуща, благоизво́ли от Тебе́ воплоти́тися, Пресвята́я Де́во, и Тебе́ показа́ челове́ческому ро́ду покро́в и заступле́ние.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Ты́ еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди, Ты́ еси́ Све́т омраче́нных, и пое́т Тя́ ду́х мо́й.

А́нгельское житие́ во пло́ти пожи́л еси́, о́тче Корни́лие, сего́ ра́ди прославля́ешися ве́чно в Небе́сных оби́телех.

Госпо́день Кре́ст от ю́ности взе́м на ра́мо свое́, о́тче, умертви́л еси́ стра́сти плотски́я воздержа́нием и моли́твами.

От ю́ности твоея́ терпе́ния мече́м вооружи́вся, порази́л еси́, преподо́бне, главу́ велиа́рову и ко́зни его́ попра́л еси́.

Богоро́дичен: Кто́ и́н в ро́дех родо́в просла́влен бы́сть, я́коже Ты́, Влады́чице? Бо́га бо Небе́снаго Ма́ти и всея́ тва́ри Госпожа́ показа́ся.

Седа́лен, гла́с 3:

Ше́ствуя путе́м за́поведей Госпо́дних, обре́л еси́ кора́бль безстра́стия, на него́же все́д, преше́л еси́ жите́йскую пучи́ну, му́дре, и ны́не, веселя́ся, лику́еши со А́нгелы во дво́рех Небе́сных, и мо́лишися за ду́ши на́ша, хода́таю на́ш ди́вный, о́тче Корни́лие.

Богоро́дичен: Непреста́нно погружа́ема мя́ зря́ волна́ми страсте́й мои́х, Влады́чице Всепе́тая, простри́ держа́вную Твою́ десни́цу и изба́ви мя́ от тиме́ния глубины́: мо́лится бо Тебе́ за мя́ хода́тай на́ш, ди́вный Корни́лий.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Ото́к среде́ вели́каго е́зера Оне́га обре́л еси́ и, в о́нь всели́вся еди́н, Христо́ви еди́ному живы́й, просла́вился еси́.

Подо́бяся пра́отцу Авраа́му, из гра́да Пско́ва, я́коже о́н иногда́ из оте́чества, отше́д, всели́лся еси́ в пусты́ню, Бо́гови живы́й.

Ни теснота́ пеще́ры, ни пусты́ня ото́ка, ни бра́шна ску́дость к малоду́шию тя́ привести́ возмого́ша: вся́ бо сия́ терпе́нием победи́л еси́.

Богоро́дичен: И́мамы Тя́ наде́жду и те́плую о на́с Предста́тельницу к Сы́ну и Бо́гу Твоему́, Его́же моли́ти не преста́й, Влады́чице, при́сно.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: У́тренююще, вопие́м Ти́: Го́споди, спаси́ ны́, Ты́ бо еси́ Бо́г на́ш, ра́зве Тебе́, ино́го не ве́мы.

Лю́таго врага́ диа́вола терпе́ния стрела́ми устрели́в, главу́ его́ смире́ния мече́м порази́л еси́, Го́сподеви вопия́: ра́зве Тебе́, ино́го не зна́ю.

Неду́г разслабле́ния иногда́ явле́нием свои́м от стра́ждущаго му́жа отгна́в, во и́ночество приве́л его́, вопию́ща Христо́ви: ра́зве Тебе́, ино́го не зна́ю.

Язы́к на славосло́вие, о́чи на бде́ние, мы́сль на моли́тву, главу́ с коле́нами на поклоне́ние вда́л еси́, Го́сподеви взыва́я: ра́зве Тебе́, ино́го не зна́ю.

Богоро́дичен: Хра́м Тво́й, Богома́ти, его́же Ти́ созда́ Корни́лий, прия́ла еси́, я́ко А́велеву же́ртву Госпо́дь, приими́ и на́с, вопию́щих: ины́я, ра́зве Тебе́, Засту́пницы не зна́ем.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Ри́зу мне́ пода́ждь све́тлу, одея́йся све́том, я́ко ри́зою, Многоми́лостиве Христе́ Бо́же на́ш.

Ве́сь в багряни́цу чистоты́, о́тче, оде́ялся еси́ и, в Небе́сныя черто́ги всели́вся, Спа́су пое́ши: сла́влю Тя́, Христе́ Бо́же на́ш.

А́ще земля́ и сокры́ тя́, но чудеса́, от ра́ки твоея́ излива́емая, убежда́ют на́с пе́ти Влады́це: сла́вим Тя́, Христе́ Го́споди, Бо́же на́ш.

Любо́вию твое́ю прилепи́вся Влады́це, не преста́й моли́ти за ны́, рабы́ твоя́, да и мы́ с тобо́ю вопие́м: спаси́ ны́, Христе́ Бо́же на́ш.

Богоро́дичен: Ю́ноши и де́вы, обурева́емии страсте́й волна́ми, прибега́ют в ти́хое приста́нище Твоего́ милосе́рдия и вопию́т: спаси́ ны́, Многоми́лостивая Влады́чице.

Конда́к, гла́с 3.

Я́ко А́нгел во пло́ти, на земли́ показа́ся, поще́нием насажде́н бы́в, преподо́бне о́тче Корни́лие, наста́вник и́ноком мно́гим бы́л еси́, сего́ ра́ди вопие́м ти́: моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

И́кос:

Ада́м за преступле́ние дре́вле из Еде́ма изгна́н бы́сть, и те́рние и волче́ц пожа́, и, нетле́нен сы́й, в тле́ние впаде́; ты́ же пусты́й ото́к насели́, и пеще́ру Не́бо соде́ла, и, тле́нен сы́й, нетле́нную жи́знь насле́дова. Те́мже, притека́юще к ра́це твое́й, благочести́вии лю́дие вопию́т: о́тче Корни́лие, моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: О́троцы евре́йстии в пещи́ попра́ша пла́мень дерзнове́нно, и на ро́су о́гнь преложи́ша, вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

О тебе́, о́тче Корни́лие, хва́лящеся, Обоне́жстии лю́дие притека́ют во хра́м Пречи́стыя Богома́тере и вопию́т Рожде́нному от Нея́: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Отрокови́ца, немощно́е о́ко иму́щи, притече́ к ра́це твое́й, с ве́рою моля́щися, и, получи́вши сла́дкий све́т, вопия́ше: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Богоро́дичен: Пресвята́я Де́ва роди́ Сы́на, вся́ку печа́ль потре́бльшаго, к Нему́же вопие́м: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Богоглаго́ливии о́троцы в пещи́, со огне́м пла́мень попира́юще, поя́ху: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Пла́ванием твои́м Оне́го е́зеро освяти́ся, свя́те, живу́щии же при не́м лю́дие вопию́т: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Живу́щу ти́ в разсе́лине ка́менней, освяти́ся ото́к твои́ми моли́твами, и кинови́я, ра́дующися, с весе́лием вопие́т: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Стремле́ния плотска́я, тя́жкими вери́гами и по́ясом желе́зным те́ло свое́ неми́лостивно связа́в, увяди́л еси́, поя́: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Богоро́дичен: Кто́ за ны́ мо́лится Вы́шнему та́ко усе́рдно, я́коже Ты́, о Богома́ти! Те́мже вопие́м: да благослови́т предста́тельство Твое́, Госпоже́, Го́спода.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Воспита́нная во свята́я святы́х и ро́ждшая Све́т вселе́нныя, Благода́тная, ра́дуйся, пе́сньми Рождество́ Твое́ велича́ем.

Уста́ твоя́, о́тче, не преста́ша благослови́ти Бо́га, ру́це же в рукоде́лии и коле́на в поклоне́нии не ослабе́ша никогда́же: те́мже и мы́ Укрепи́вшаго тя́ велича́ем.

Ю́же получи́ша сла́ву святи́и, возжеле́л еси́ и ты́ причасти́тися тоя́, в не́йже сы́й ны́не, помяни́ и на́с, почита́ющих святу́ю твою́ па́мять.

Земля́, име́ющи тя́, на себе́ живу́ща, ра́довашеся, и Не́бо, прие́мшее тя́ в себе́, до́браго раба́ Влады́чня, весели́тся, мы́ же непреста́нно Бо́га велича́ем.

Ра́ка — о́браз подо́бия твоего́; гра́д Пско́в — рожде́ние; пеще́ра — по́двиги; кинови́я — па́стырство; свя́тость — чудеса́ сказа́вше, все́м тя́ пропове́даша.

Богоро́дичен: Ю́ности моея́ не возгнуша́йся, Влады́чице, до конца́ бо о́ная оскверне́на е́сть, но покая́ния сле́зы ми́ да́ждь, и ве́ру мою́ к Тебе́ приими́, и спаси́ мя́.

Свети́лен:

Насажде́н Бо́гом посреде́ ото́ка, я́ко фи́никс, о́тче, и пеще́ра израсти́ тя́ на́м, я́ко кри́на благоуха́нна, ра́ка же и о́браз тво́й цельбы́ то́чат всегда́ с ве́рою приходя́щим.

Сла́ва, и ны́не: В похвалу́ Рождества́ Твоего́ воздви́же хра́м Корни́лий, Тво́й уго́дник, его́же Ты́ спа́сши, просла́вила еси́ во страна́х ру́сских; помози́ и на́м, Богома́ти, бе́дствующим лю́те, и все́х на́с поми́луй.

Краткое житие преподобного Корнилия Палеостровского, Олонецкого

Пре­по­доб­ный Кор­ни­лий Па­ле­ост­ров­ский, Оло­нец­кий, ро­дил­ся в Пско­ве, был ос­но­ва­те­лем ино­че­ско­го жи­тия на ост­ро­ве Па­лий Онеж­ско­го озе­ра в кон­це XIV ве­ка. Несмот­ря на уеди­нен­ность ост­ро­ва, к нему вско­ре со­бра­лись бра­тия, для ко­то­рых он по­стро­ил цер­ковь в честь Рож­де­ства Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы и тра­пез­ный храм в честь свя­то­го про­ро­ка Илии. По­след­ние го­ды жиз­ни пре­по­доб­ный про­во­дил в пе­ще­ре, в по­лу­вер­сте от оби­те­ли, пре­бы­вая в по­сто­ян­ной мо­лит­ве. Свой по­двиг по­движ­ник усу­губ­лял но­ше­ни­ем тя­же­лых ве­риг. Бла­жен­ное пре­став­ле­ние пре­по­доб­но­го со­вер­ши­лось око­ло 1420 го­да, мо­щи его бы­ли пе­ре­не­се­ны в храм оби­те­ли его уче­ни­ком, пре­по­доб­ным Ав­ра­ами­ем Па­ле­ост­ров­ским (па­мять 21 ав­гу­ста), ко­то­рый так­же про­сла­вил­ся по­движ­ни­че­ской жиз­нью и был поз­же по­гре­бен ря­дом со сво­им ду­хов­ным на­став­ни­ком в Па­ле­ост­ров­ской оби­те­ли.

Полное житие преподобного Корнилия Палеостровского, Олонецкого

Пре­по­доб­ный Кор­ни­лий, игу­мен Па­ле­ост­ров­ский, Оло­нец­кий ро­дил­ся в Пско­ве. При­нял мо­на­ше­ский по­стриг в зре­лом воз­расте и вна­ча­ле про­хо­дил мо­на­ше­ские по­дви­ги в Ва­ла­ам­ском мо­на­сты­ре. За­тем через Фин­лян­дию он про­шел к Бе­ло­му мо­рю и про­све­щал там языч­ни­ков, не раз под­вер­га­ясь смер­тель­ной опас­но­сти. Неко­то­рое вре­мя пре­по­доб­ный Кор­ни­лий стран­ство­вал по мо­на­сты­рям и пу­сты­ням, со­би­рая бес­цен­ный опыт пу­стын­но­жи­тель­ства сре­ди сми­рен­ных от­шель­ни­ков и по­движ­ни­ков.

В кон­це XIV ве­ка, по за­вер­ше­нии сво­их мно­го­по­лез­ных стран­ствий, он от­пра­вил­ся на Онеж­ское озе­ро в по­ис­ках уеди­нен­но­го ме­ста для жиз­ни в без­мол­вии и мо­лит­ве. Кра­со­та ме­сто­по­ло­же­ния и без­люд­ность Онеж­ско­го ост­ро­ва Па­лей (Вспа­лье) при­влек­ли от­шель­ни­ка, и он по­се­лил­ся здесь, вы­стро­ив се­бе неболь­шую кел­лию. Бо­го­мыс­лие и мо­лит­вен­ный по­двиг ста­ли ос­но­вой его уеди­нен­ной жиз­ни.

Вско­ре из­ве­стие о бла­го­че­сти­вой жиз­ни пре­по­доб­но­го Кор­ни­лия рас­про­стра­ни­лось по окрест­но­стям. И, несмот­ря на уеди­нен­ность ост­ро­ва, к нему ста­ли при­хо­дить мно­го­чис­лен­ные по­се­ти­те­ли, ис­кав­шие у него ду­хов­ной по­мо­щи и на­став­ле­ний. Неко­то­рые из них про­си­ли свя­то­го по­движ­ни­ка раз­ре­шить им по­се­лить­ся на ост­ро­ве для от­шель­ни­че­ской жиз­ни. Пре­по­доб­ный Кор­ни­лий с ра­до­стью при­ни­мал их, по­мо­гал им стро­ить кел­лии, а за­тем вме­сте с ни­ми по­стро­ил цер­ковь в честь Рож­де­ства Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы и тра­пез­ный храм в честь свя­то­го про­ро­ка Илии. Так бы­ло по­ло­же­но на­ча­ло Па­ле­ост­ров­ско­му мо­на­сты­рю.

Не остав­ляя сво­их обя­зан­но­стей по управ­ле­нию со­здан­ной им оби­те­ли, угод­ник Бо­жий ча­сто уда­лял­ся для уеди­нен­ной мо­лит­вы в пе­ще­ру, рас­по­ло­жен­ную на том же ост­ро­ве у под­но­жия го­ры. Мо­лит­вен­ный по­двиг пре­по­доб­но­го Кор­ни­лия усу­губ­лял­ся но­ше­ни­ем тя­же­лых же­лез­ных ве­риг и су­ро­вым по­стом. Од­на­жды во вре­мя ноч­ной мо­лит­вы свя­той игу­мен удо­сто­ил­ся ви­де­ния Гос­по­да Иису­са Хри­ста, Ко­то­рый явил­ся ему с кре­стом в ру­ках и бла­го­сло­вил его и оби­тель. Уте­шен­ный столь сла­дост­ным ви­де­ни­ем, пре­по­доб­ный Кор­ни­лий оста­вил на­сто­я­те­лем оби­те­ли сво­его лю­би­мо­го уче­ни­ка пре­по­доб­но­го Ав­ра­амия (па­мять 21 ав­гу­ста/3 сен­тяб­ря) и уда­лил­ся в за­твор в пе­ще­ру, где пре­бы­вал до са­мой смер­ти.

Пре­по­доб­ный Кор­ни­лий скон­чал­ся око­ло 1420 го­да в пре­клон­ном воз­расте и был по­гре­бен на ме­сте сво­е­го за­твор­ни­че­ско­го по­дви­га. Еще при жиз­ни пре­по­доб­но­го игу­ме­на Ав­ра­амия (скон­чал­ся во 2-й по­ло­вине XV ве­ка) Гос­подь про­сла­вил нетле­ни­ем те­ло пер­во­ос­но­ва­те­ля оби­те­ли пре­по­доб­но­го Кор­ни­лия. Пре­по­доб­ный Ав­ра­амий с бра­ти­ей тор­же­ствен­но пе­ре­нес­ли чест­ные мо­щи сво­е­го учи­те­ля из пе­ще­ры и по­ло­жи­ли под спу­дом в со­бор­ном хра­ме в честь Рож­де­ства Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы.