Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Печерская-Нерукотворенная»

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Глас 4.

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.

Сло́во ми́ да́ждь, Пречи́стая, да ве́рою и любо́вию воспою́ е́же к на́м Твое́ безме́рное снизхожде́ние.

Покро́в Тво́й, Богороди́тельнице, ви́дяще над на́ми в явле́нии чу́днаго о́браза Твоего́, благода́рственная от души́ воспева́ем.

А́нгельстии ли́цы удиви́шася, зря́ще Твое́ промышле́ние, е́же о на́с, и с тре́петом окружи́ша Тво́й пречи́стый ли́к.

Си́лою Бо́жиею украша́ющии Тво́й хра́м, Богоро́дице, иконопи́сцы вку́пе с Али́пием преподо́бным со мно́гою хвало́ю воспе́ша Тя́, чу́дно и́м я́вльшуюся.

Из у́ст Твои́х, Пречи́стая, явля́я благода́тное освяще́ние це́ркви Пече́рской, излете́ го́лубь, я́ко о́браз Ду́ха Свята́го, все́льшагося зде́.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, Живы́й и Незави́стный Исто́чниче, ли́к Себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́, в Боже́ственней Твое́й сла́ве, венце́в сла́вы сподо́би.

Просвети́ся ве́сь о́браз Тво́й, Богоро́дице, и, све́том Небе́сным осиява́еми, иконопи́сцы падо́ша ни́ц, ужаса́ющеся.

Ра́достию одержи́м бе́ явле́нием Ду́ха Свята́го в виде́нии голуби́не преподо́бный Али́пий, с ве́рою и любо́вию зря́ща Тя́, Богома́ти.

Егда́ узре́ша го́лубя, восходя́ща из у́ст Богома́тере ко о́бразу Спа́сову, ви́девшии его́ хотя́ху поима́ти, но не можа́ху.

Чи́ст и бе́л, а́ки сне́г, го́лубь, бя́ше во о́браз Всесвята́го и Пречи́стаго Ду́ха Бо́жия, лета́ше по це́ркви, на ли́ки святы́х возседа́я.

Излета́ше многокра́тно се́й го́лубь из у́ст Богома́тере к лико́м Спа́сову и святы́х, облета́я всю́ це́рковь, показу́я многосугу́бую благода́ть Ду́ха Свята́го, в хра́ме Пече́рском пребыва́ющую.

Седа́лен, гла́с 4:

Егда́ яви́ся о́браз Тво́й, Пречи́стая, в це́ркви Пече́рстей, тогда́ воспе́ша Ти́ вси́, ви́девшии чу́до сие́, с ни́ми же и мы́, ве́дуще в явле́нии се́м сугу́бую благода́ть в оби́тели на́шей, ра́достно взыва́ем Ти́ и любо́вию чти́м ли́к Пречи́стый Тво́й, Богообра́дованная, при́сно на́с снабдева́ющая любо́вию Свое́ю.

Све́тлое дне́сь Госпожи́ на́шея Пресвяты́я наста́ торжество́, весели́ся, пречу́дный Али́пие со и́ноки Пече́рстими, и да ликовству́ют вси́ боголюби́вии собо́ри: созыва́ет бо на́с Пресвята́я Богоро́дица просла́вити чу́дную Свою́ ико́ну, луча́ми ми́лости не то́кмо оби́тель Пече́рскую, но и зе́млю Бря́нскую просвеща́ющую, те́мже, ра́дующеся, вси́ вопие́м: спаси́ ны́, Де́во Чи́стая.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, прии́де Иису́с Пребоже́ственный, Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Сия́ние о́браза Твоего́, Богома́ти, просвети́ всю́ це́рковь и ослепи́ у́жасом испо́лненный иконописа́телей ли́к.

То́нко и непостижи́мо бы́сть сие́ сия́ние, я́ко снизше́ствие Ду́ха Преве́чнаго, небеса́м отве́рстым в небеси́ подо́бную це́рковь.

Али́пий бо преподо́бный та́ко и разуме́ сие́ явле́ние, а́ки о́браз благода́ти Ду́ха Свята́го в це́ркви Пече́рстей.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га, и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на, все́м, воспева́ющим Тя́, ми́р подава́ющая.

Я́ве узре́ша в се́м чу́де непостижи́мую ми́лость Богома́тере, вси́, су́щии в це́ркви, просла́виша Го́спода, такову́ю благода́ть на́м дарова́вшаго.

Удивля́ет на́ш у́м и разжига́ет се́рдце воспе́ти сие́ пресла́вное чу́до — явле́ние ли́ка Богома́тере в це́ркви Пече́рстей.

Безу́мный то́кмо не разуме́ет в се́м безме́рную ми́лость Присноде́вы и благода́ть Бо́жию к уде́лу Пече́рскому Пречи́стыя.

Отсю́ду разуме́вше незри́мый покро́в Влады́чицы над си́м благода́тным уде́лом, устна́ми и се́рдцем принесе́м хвалу́ Пречи́стей.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щим, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.

Горе́ вознесе́м сердца́, ве́рою и любо́вию притеце́м под всемо́щный покро́в Богоро́дицы, дела́ подража́ния Е́й принося́ще.

А́нгельски воспева́я Обра́дованную, потщи́мся яви́ти хвалу́ Е́й ве́рою, кро́тостию и милосе́рдием.

Госпо́дни ве́дуще за́поведи, просла́вим Пречи́стую Ма́терь Спа́сову, исполня́юще зако́н Христо́в.

Омыва́я грехи́ и беззако́ния жи́зни своя́ слеза́ми покая́ния, потщи́мся чи́стою душе́ю облобыза́ти Пече́рский о́браз Богома́тере.

Конда́к, гла́с 3.

Де́ва дне́сь неви́димо предстои́т в це́ркви и с ли́ки Пече́рских отце́в мо́лится о на́с, благогове́йно велича́ющих Ея́ безме́рную ми́лость к ро́ду на́шему, я́вльшуюся в чу́дном о́бразе Ея́, оби́тель Пече́рскую украша́ющем.

И́кос:

Огради́ моя́ помышле́ния, Пречи́стая, и Небе́сным Твои́м благослове́нием подви́гни мя́ досто́йно воспе́ти сла́ву Твою́ на ме́сте святе́м се́м, да, наде́яся на ми́лость Твою́, дерзну́ убо́гим язы́ком воззва́ти к Тебе́: ра́дуйся, Пече́рская сла́во, от ле́т дре́вних на́с освяща́ющая; ра́дуйся, Небе́сная Игу́мения оби́тели на́шей, при́сно зде́ пребыва́ющая любо́вию и милосе́рдием; ра́дуйся, упова́ние и кре́пость рабо́в Твои́х, на ме́сте се́м служа́щих Ти́; ра́дуйся, незри́мо на́с благода́тию осеня́ющая в о́бразе Твое́м, оби́тель Пече́рскую украша́ющем.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Не послужи́ша тва́ри богому́дрии, па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.

Мно́жество соде́янных лю́тых помышля́я, окая́нный, трепе́щу и с ве́рою взыва́ю Ти́, Богороди́тельнице, я́ко Ма́ти милосе́рдия, проще́ния ища́.

Освети́тся и на́ша душа́ све́том благода́ти Христо́вой, егда́ в покая́нии и моли́тве притеце́м к неусыпа́ющей о на́с в заступле́нии Богоро́дице.

Наде́яся на ми́лость Обра́дованной, с ве́рою воззове́м Сы́ну Ея́: поми́луй на́с, Бо́же, по моли́тве Ма́тери Свое́й.

А́ще и не́мощни ду́хом и те́лом, но да посети́т на́с благода́ть Бо́жия, в не́мощех соверша́ющаяся.

Хотя́ще восприя́ти Ду́ха Всесвята́го, принесе́м в се́й хра́м Богома́тери чи́стую ду́шу и ве́ру в любви́.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: О́троки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть, тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Анто́ния и Феодо́сия преподо́бных с со́нмом Пече́рских отце́в дви́жа на моли́тву о на́с, просла́вим Пречи́стую усе́рдием к оби́тели Ея́.

Анто́ний преподо́бный вку́пе с Феодо́сием единонра́вным предстоя́т у ли́ка Богома́тере и мо́лятся Е́й о покрове́нии ме́ста сего́ и ве́рою чту́щих его́.

Ны́не, взира́я на милосе́рдный ли́к Присноде́вы, испро́сим у Нея́ и Предве́чнаго Сы́на Ея́, в объя́тиих держи́маго Е́ю, ми́лость к на́м, гре́шным.

Твои́м матери́нским покро́вом, Пречи́стая, да защища́еши и ны́не се́й уде́л Тво́й и ве́рою служа́щих Ти́ в не́м.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Одержи́ми ра́достию в се́й све́тлый де́нь пра́здника Богома́тере, все́ упова́ние на Ню́ возложи́м в ско́рбех и печа́лех жи́зни на́шея.

Не усыпа́ет о на́с в моли́твах Пречи́стая Ма́терь Спа́сова и явля́ет чу́дное Свое́ милосе́рдие ко все́м, ве́рою чту́щим Ея́ о́браз святы́й.

Иису́са Христа́ светле́йшее и́мя призыва́юще, ве́рою просла́вим безсме́ртную Ма́терь Его́, спаса́ющеся в жи́зни се́й.

Я́ко Ма́ти все́х на́с милосе́рдно приими́, Преблагослове́нная, сие́ убо́гое сло́во Твоего́ после́дняго раба́, и сохрани́ его́ и все́х на́с в уде́ле Твое́м во ве́ки веко́в.

Свети́лен:

Све́том озари́вшая це́рковь Пече́рскую от пречу́днаго ли́ка Твоего́, Богоро́дице, возсия́й ми́ све́т спасе́ния огне́м покая́ния, да ве́рою и любо́вию сла́влю Тя́, Приснопрославля́емую.

Пе­чер­ская Неру­ко­тво­рен­ная ико­на Бо­жи­ей Ма­те­ри бы­ла яв­ле­на в 1085 г. на стене ал­та­ря древ­не­го Ве­ли­ко­го Успен­ско­го хра­ма Ки­е­во-Пе­чер­ской Лав­ры, ко­то­рая, со­глас­но пре­да­нию за­пе­чат­лен­но­му в Пе­чер­ском Па­те­ри­ке, счи­та­лась уде­лом Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы.

О са­мом чу­дес­ном яв­ле­нии свя­то­го об­ра­за Па­те­рик сви­де­тель­ству­ет сле­ду­ю­щее: «Ико­но­пис­цы при­ня­лись за де­ло – укра­шать храм. Во вре­мя тру­дов их в ал­та­ре неви­ди­мою си­лою са­ма изо­бра­зи­лась ико­на Бо­го­ма­те­ри. С недо­уме­ни­ем смот­ре­ли они на об­раз; вдруг про­свет­лил­ся он па­че солн­ца, так что ико­но­пис­цы долж­ны бы­ли пасть ниц. Ко­гда они при­под­ня­лись с зем­ли и ста­ли смот­реть на ико­ну, вдруг из уст Бо­го­ро­ди­цы вы­ле­тел бе­лый го­лубь, по­ле­тел го­ре́ к об­ра­зу Спа­си­те­ля и там скрыл­ся. Чрез несколь­ко вре­ме­ни го­лубь вы­ле­тел из уст Спа­си­те­ля и ле­тал по всей церк­ви, под­ле­тая к ико­нам всех свя­тых, и сел за чу­до­твор­ною мест­ною ико­ною Бо­го­ма­те­ри. Сто­яв­шие вни­зу хо­те­ли его пой­мать, но ни за ико­ною, ни за за­на­ве­сью не мог­ли най­ти его. Вдруг го­лубь опять вы­ле­тел из уст Бо­го­ро­ди­цы в ал­та­ре и по­ле­тел квер­ху, к об­ра­зу Спа­си­те­ля. Быв­шие ввер­ху хо­те­ли его пой­мать, но он опять вле­тел в уста Спа­си­те­ля, и свет об­ли­стал ико­ны».

С это­го вре­ме­ни мно­же­ство спис­ков Пе­чер­ско­го Неру­ко­тво­рен­но­го об­ра­за Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы име­ли ши­ро­кое рас­про­стра­не­ние как по Ру­си, так и по все­му пра­во­слав­но­му ми­ру.